Ξινός τραχανάς (παρασκευή με γιαούρτι)
ΥΛΙΚΑ (για μεγάλη ποσότητα)
5 κιλά αλεύρι
5 κιλά γιαούρτι (εμείς βάλαμε 3 κιλά στραγγιστό και 2 κιλά χωριάτικο)
3 σακουλάκια σιμιγδάλι χονδρό
3 φακελάκια μαγιά ξηρή
Αλάτι
5 κιλά αλεύρι
5 κιλά γιαούρτι (εμείς βάλαμε 3 κιλά στραγγιστό και 2 κιλά χωριάτικο)
3 σακουλάκια σιμιγδάλι χονδρό
3 φακελάκια μαγιά ξηρή
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη και ανοίγουμε στη μέση μία γούβα (τρύπα).
2. Προσθέτουμε το γιαούρτι (το προηγούμενο βράδυ το έχουμε αφήσει έξω από το ψυγείο για να ξινίσει), τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο. Το σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει.
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη και ανοίγουμε στη μέση μία γούβα (τρύπα).
2. Προσθέτουμε το γιαούρτι (το προηγούμενο βράδυ το έχουμε αφήσει έξω από το ψυγείο για να ξινίσει), τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο. Το σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει.
4. Οταν πια είναι έτοιμο, κόβουμε το ζυμάρι σε μικρά κομμάτια και το απλώνουμε σε σεντόνι για να στεγνώσει.
5. Επιλέγουμε ένα αεριζόμενο ζεστό χώρο και δεν ξεχνάμε να γυρίζουμε τα ζυμαράκια για να ξεραθούν καλά απ’ όλες τις πλευρές.
5. Επιλέγουμε ένα αεριζόμενο ζεστό χώρο και δεν ξεχνάμε να γυρίζουμε τα ζυμαράκια για να ξεραθούν καλά απ’ όλες τις πλευρές.
6. Αφού φύγει η υγρασία τους και στεγνώσουν καλά (δεν χρειάζεται να ξεραθούν εντελώς, για να τρίβονται πιο εύκολα), τα τρίβουμε στο κόσκινο για να γίνει ψιλός ο τραχανάς.
7. Αφού έχουμε τρίψει τον τραχανά, τον απλώνουμε σε σεντόνι και τον σκεπάζουμε με ένα ψιλό σεντόνι ή τούλι. Το αφήνουμε έτσι, μέχρι να φύγει τελείως η υγρασία του.
7. Αφού έχουμε τρίψει τον τραχανά, τον απλώνουμε σε σεντόνι και τον σκεπάζουμε με ένα ψιλό σεντόνι ή τούλι. Το αφήνουμε έτσι, μέχρι να φύγει τελείως η υγρασία του.
8. Αν θέλουμε να συντομεύσουμε το χρόνο ξήρανσης, μπορούμε να βάλουμε έναν ανεμιστήρα ή σε ένα χώρο που να κυκλοφορεί αέρας.
9. Οταν στεγνώσει, το αποθηκεύουμε σε πάνινες σακούλες, τις οποίες τοποθετούμε σε στεγνό και δροσερό μέρος.
9. Οταν στεγνώσει, το αποθηκεύουμε σε πάνινες σακούλες, τις οποίες τοποθετούμε σε στεγνό και δροσερό μέρος.
EXTRA TIPS: Αν θέλουμε η διάρκεια ζωής του τραχανά μας να είναι μεγάλη, τότε μπορούμε να τον φουρνίσουμε λίγο. Για την αποθήκευσή του, μία καλή λύση είναι παλιές μαξιλαροθήκες, που του επιτρέπουν να παίρνει αέρα.
EXTRA INFO
–Πρόκειται για μία τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (γι’ αυτό είναι ιδανικός για τα παιδιά), υδατάνθρακες, μαγνήσιο, φώσφορο και φυλλικό οξύ.
–Πρόκειται για μία τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (γι’ αυτό είναι ιδανικός για τα παιδιά), υδατάνθρακες, μαγνήσιο, φώσφορο και φυλλικό οξύ.