Αχ αυτή η ομιλία της Σμυρνιάς!
Απολαύστε κείμενο και συνταγή για κορυφαίο μεζέ, Ντάρμπι, δηλαδή ένας γιγάντιος τζιγεροσαρμάς!
“Αυτό το μεζελίκι το ηκάνανε οι Σμυρνιές για πρώτο πιάτο στσι μεγάλες γιορτές και σε πλούσια τραπέζια. Τη συντα’ή μού την ήδωκε η κόνα-Στάσα Ισηγόνη, οδοντογιατρίνα, γεννημένη το 1914, κόρη του περίφημου δάσκαλου τση Σμύρνης Ηλία Αλτίνογλου, αγγόνα τση πιο όμορφης Σμυρνιάς, τση Ουρανίας Μαυρομμάτη (που ήκαψε καρδιές στον καιρό τσης) και κουνιάδα του Μίκη Θεοδωράκη.
Η κόνα-Στάσα ζει στη Φιλοθέη και χαίρουμαι που την έχω φιληνάδα μου και μιλούμε στο τελέφωνο ακόμας. Σα δεν έχεις διαβασμένο το βιβλίο «Σμύρνη – Η σμύρνα στη ζωή ενός δασκάλου» (Καστανιώτης 1998), που ήγραψε η κόρη τσης απάνου στα λεημένα τση Στάσας, τότενες να πας ώχονους να το ψουνίσεις και να το διαβάσεις, γιατίς είν’ αφ’ τα καλλιότερα που ‘χουνε γραμμένα – όχι σαν τσι καβαλίνες που σταμπώνουνε τώρα δα.
Ντάρμπι: είδος γυναικείου κεφαλοκαλύμματος τση παλιάς Σμυρνιάς (πριν από το 1880). Ώχονους: αμέσως, πάραυτα. Γλίνα: λίπος.”
Υλικά
6 άτομα
1 μπόλια αρνίσια (σκέπη)
1 συκωταριά αρνίσια (μεγαλούτσικη)
2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα
3/4 φλ. ρύζι
2-3 αυγά
1 φλ. κασκαβάλι τριμμένο
λίγο βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
1 συκωταριά αρνίσια (μεγαλούτσικη)
2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα
3/4 φλ. ρύζι
2-3 αυγά
1 φλ. κασκαβάλι τριμμένο
λίγο βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη μπόλια. Την ξετυλίγουμε και την ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό. Την ραντίζουμε με αρκετό ξύδι και την αφήνουμε 10 λεπτά. Ξεπλένουμε πάλι καλά και την βάζουμε σε ένα λεκανάκι με νερό να την σκεπάζει και την αφήνουμε να μουλιάσει καλά για περίπου μία ώρα.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Παίρνουμε τα τζιγέρια, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε ένα ταβαδάκι στη φωτιά με λίγο βούτυρο να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να ψηθούν μαζί με λίγο αλάτι, ρίχνουμε και τα τζιγεράκια και καβουρδίζουμε για περίπου 10 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το κασκαβάλι, το ρύζι (μισοβρασμένο σε αλατισμένο νερό) και πιπέρι. Αν θέλουμε δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.
Βγάζουμε την μπόλια από το νερό και την στύβουμε να φύγει όσο νερό κρατάει. Την απλώνουμε στο τραπέζι και αφαιρούμε με προσοχή τα κομμάτια λίπους που περισεύουν. Αδειάζουμε την γέμιση στο κέντρο και μαζεύουμε τις άκρες πάνω της. Τουμπάρουμε σε ταψί για να μην ανοίξει, αν θέλουμε την βάζουμε πάνω σε χαμηλή σχάρα για να μην έχει πολύ λίπος.
Βγάζουμε την μπόλια από το νερό και την στύβουμε να φύγει όσο νερό κρατάει. Την απλώνουμε στο τραπέζι και αφαιρούμε με προσοχή τα κομμάτια λίπους που περισεύουν. Αδειάζουμε την γέμιση στο κέντρο και μαζεύουμε τις άκρες πάνω της. Τουμπάρουμε σε ταψί για να μην ανοίξει, αν θέλουμε την βάζουμε πάνω σε χαμηλή σχάρα για να μην έχει πολύ λίπος.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, δυναμώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά.
πηγές mikrasiatis.gr και cookpad.com/gr