Τραχανόπιτα των Δελφών (μια και είμαστε στο νομό Φωκίδας σήμερα)
(Από την Μαρία Μαγγανιά, εστιατόριο Συμπόσιο, Δελφοί)
Υλικά
Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για πίτες
1 κούπα γάλα χλιαρό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
250 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ
250 γρ. τραχανάς ξινός
300 ml. γάλα φρέσκο
2 φρέσκα αυγά
200 ml. ελαιόλαδο
150 γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα τριμμένο
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής
Zυμώνουμε όλα τα υλικά για τα φύλλα μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μας. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί».
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, τη φέτα σε τρίμματα, λίγο πιπέρι και χωρίζουμε τη γέμιση σε τρία μέρη.
Βάζουμε χωριστά σε μπολ τον τραχανά και την γραβιέρα.
Ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα με τον πλάστη για εύκολία χρησιμοποιούμε νισεστέ.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο και απλώνουμε τη γέμιση με ξύλινη κουτάλα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τραχανά και τυρί γραβιέρα.
Απλώνουμε τα δύο επόμενα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Τέλος σκεπάζουμε το τελευταίο φύλλο το λαδώνουμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.
Η πίτα σερβίρεται με ντομάτα και ελιόψωμο.