Θα σας δώσουμε σήμερα συνταγή από το τσαλαφούτι! Τοπική σπεσιαλιτέ από το Καρπενήσι!
Είναι παρόμοιο, αν όχι ίδιο με το κατίκι Δομοκού.
(από το funkycook.gr και το aperantiakaagrafa.blogspot .com)
1000 ml. γάλα πρόβειο (ή κατσικίσιο ή και τα δύο μαζί)
Αλάτι
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε άφθονο νερό και μέσα βάζουμε μία κατσαρόλα που έχουμε βάλει το γάλα, δηλαδή σαν μπέν μαρί. Προσθέτουμε το αλάτι και κρατάμε το γάλα σε σταθερή θερμοκρασία 15°C σκεπασμένο.
Ανακατεύουμε κάθε μέρα μέχρι να πήξει και να αποκτήσει υφή σαν του γιουρτιού!
Είναι παρόμοιο, αν όχι ίδιο με το κατίκι Δομοκού.
(από το funkycook.gr και το aperantiakaagrafa.blogspot
1000 ml. γάλα πρόβειο (ή κατσικίσιο ή και τα δύο μαζί)
Αλάτι
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε άφθονο νερό και μέσα βάζουμε μία κατσαρόλα που έχουμε βάλει το γάλα, δηλαδή σαν μπέν μαρί. Προσθέτουμε το αλάτι και κρατάμε το γάλα σε σταθερή θερμοκρασία 15°C σκεπασμένο.
Ανακατεύουμε κάθε μέρα μέχρι να πήξει και να αποκτήσει υφή σαν του γιουρτιού!
Η άλλη εκδοχή
Το τσαλαφούτι γίνεται τους τελευταίους μήνες του καλοκαιριού,από πρόβειο γάλα।
Βράζουμε το γάλα και του ρίχνουμε λίγο αλάτι ημίχονδρο παραπάνω από το κανονικό.Αφήνουμε το γάλα και κρυώσει,κι εφόσον κρυώσει το αδειάζουμε σε κάποιο δοχείο ξύλινο,(καρδάρα,)αυτό γίνεται σταδιακά μέχρι να γεμίσει το δοχείο Το καλύτερο θα ήταν το δοχείο το ξύλινο να είναι σε δροσερή Πηγή θαμμένο και να προεξέχει το χείλος του σκεπασμένο πολύ καλά, ανακατεύουμε δυο τρεις φορές την ημέρα.Όταν λοιπόν δούμε ότι είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο. Τρώγεται σαν ορεκτικό,συνοδεύεται μ όλα σχεδόν τα φαγητά!