ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ είναι ΣΚΕΤΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ!
Λέγεται Cozonac και είναι από την Ρουμανία!
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις
80 gr φρέσκια μαγιά
500 ml ζεστό γάλα
5 κρόκους αυγού,
3 αυγά ολόκληρα και 1 κρόκος για άλειμμα
250 gr βούτυρο (φρέσκο)
200 gr ζάχαρη αρώματα(ξύσμα από λεμόνι ή βανίλιες)
Για την γέμιση:
400 gr καρύδια κοπανισμένα
2-3 κ.σ. ζάχαρη μαζί με τα 3 ασπράδια από τη ζύμη, χτυπημένα σε μαρέγκα
1 κ.σ. κακάο μισό ποτήρι γάλα.
Εκτέλεση:
Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το κακάο για ένα λεπτό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια και τη μαρέγκα. Φτιάχνουμε πρώτα τη μαγιά. Σε μια κούπα ανακατεύουμε τη μαγιά με μια κουταλιά ζάχαρη μέχρι να γίνει υγρό.
Σε μια λεκάνη βάζουμε 2-3 κ.σ αλεύρι, ρίχνουμε περίπου 200 ml ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου για ένα τέταρτο. Ώσπου να γίνει η μαγιά, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα κουταλάκι αλάτι, τη ζάχαρη και τα αρώματα.
Τα χτυπάμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Έχουμε έτοιμο δίπλα μας το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο λιωμένο και ζεστό και το αλεύρι.
Παίρνουμε τη λεκάνη με τη φουσκωμένη μαγιά και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το μισό αλεύρι.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας εναλλάξ το ζεστό γάλα και το αλεύρι. Όταν τελειώσουμε το αλεύρι αρχίζουμε να ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά, σιγά.
Ζυμώνουμε συνέχεια για να ενωθούν καλά τα υλικά. Όταν τελειώνουμε σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου δυο ώρες.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε 6 ή 9 κομμάτια ανάλογα με το πόσο μεγάλες είναι οι φόρμες μας. Λαδώνουμε τον πάγκο και τα χέρια μας. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τα χέρια και τα αλείφουμε με γέμιση. Τα γυρίζουμε σε ρολό.
Βάζουμε τα cozonac σε βουτυρωμένες φόρμες και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με αυγό . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν, αντιστάσεις. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα, σκεπασμένα με πετσέτες και μακριά από ρεύματα.
συνταγή από eviaportal.gr,
φωτο από mageirikhkaisuntages