ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ μερακλίδικη, Πολίτικη!
Υλικά (για 4-6 άτομα)
500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη-250 γρ. κατίκι (ή τσαλαφούτι)
Συνήθως χρησιμοποιείται μαζί και κάποιο μαλακό τυρί όπως το τσαλαφούτι ή το γαλοτύρι.
150 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
2 πράσινες καυτερές πιπεριές, χοντροκομμένες ή κόκκινες ή συνδυασμός των δύο
50 ml. ελαιόλαδο και έξτρα για το σοτάρισμα
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
100 ml νερό
Αλάτι
1 σκελίδα σκόρδου (αν θέλουμε)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.
Ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές και τις σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να μαλακώσουν
Σβήνουμε με ξύδι, ρίχνουμε το νερό και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά.
Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τις πιπεριές στο multi μαζί με το ελαιόλαδο. Τις πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μία πάστα.
Στη συνέχεια μεταφέρουμε τις πιπεριές σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη φέτα, το γιαούρτι, την πάπρικα, το αλάτι, το σκόρδο λιωμένο (αν το βάλουμε) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Διατηρείται στο ψυγείο έως 15 ημέρες, σε καλά κλεισμένο δοχείο.