Υλικά για 16 τυροκούλουρα



1 κιλό αλεύρι (περίπου, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, μπορεί να χρειαστεί 900 π.χ. εξαρτάται από το αλεύρι, χρησιμοποιήστε μαλακό αλεύρι ή γοχ μαλακό)
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό (όχι τεράστιο, κανονικό!)
1 νεροπότηρο γάλα (όχι τεράστιο, κανονικό!)
1 νεροπότηρο σπορέλαιο (όχι τεράστιο, κανονικό!)
1 ασπράδι αυγού (ο κρόκος θα χρειαστεί για επάλειψη)
2 κ.γ. αλάτι
4 κ. γλ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ τυρί φέτα
1 κρόκος για το άλειμμα
παπαρουνόσπορος ή σουσάμι προαιρετικά
Εκτέλεση:
Σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε το σπορέλαιο, το ασπράδι του αυγού, το νερό και το γάλα (χλιαρά), τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε για λίγο με το σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα και να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε ισοβαρή κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια.
Τοποθετούμε πάνω από κάθε μπαλάκι ένα κομματάκι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
Απλώνουμε το βούτυρο με τα δάχτυλά μας, πιέζοντας ταυτόχρονα και ανοίγοντας τη ζύμη σε μικρό φύλλο. Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, σαν μισοφέγγαρο και το απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα πιέζοντας με τα δάχτυλά μας. Θρυμματίζουμε το τυρί και απλώνουμε κατά μήκος του φύλλου, ποσότητα τυριού αρκετή ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Τυλίγουμε σε ρολό, το στρίβουμε και ενώνουμε τις δύο άκρες του σχηματίζοντας κουλούρι. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα μπαλάκια.
Τοποθετούμε τα κουλούρια στο ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, και αλείφουμε με κρόκο αυγού.Πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι, ή παπαρουνόσπορο
και ψήνουμε στους 170- 180ο C στον αέρα για περίπου 30′, ώσπου να ροδίσουν πάνω και κάτω.
Tip:
Μπορούμε να προσθέσουμε και κίτρινα τυριά, καθώς και μπέϊκον ή γαλοπούλα ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας.
Τρώγονται ζεστά και κρύα, αλλά ζεστά είναι πεντανόστιμα!!!
πηγη ewoman.gr