από την καλή μας φίλη Κατερίνα Ανρδιτσάκη
Πολύ ωραία γεύση ,υφή και εμφάνιση ! Η ιδέα από τη Ντίνα Νικολάου, τα υλικά και η εκτέλεση δικά μου …
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο Βηρυττού για γλυκά (σαν κρούστας αλλά πολύ λεπτό)
500 γρ γραβιέρα τριμμένη
3 αυγά
1 πράσο
Μπεσαμέλ (100 γρ βούτυρο ,100 γρ αλεύρι,γάλα φρέσκο και κρέμα γάλακτος μέχρι την επιθυμητή πυκνότητα)
Αλάτι πιπέρι
Λάδι για τα φύλλα και το πράσο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τσιγαρίζουμε το πράσο ψιλοκομμένο σε λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε .Μόλις φύγει η υγρασία αφαιρούμε από τη φωτιά .
Φτιάχνουμε μπεσαμέλ μέτριας πυκνότητας -όχι πολύ υδαρή ούτε πολύ σφιχτή- και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Λαδώνουμε μια φόρμα κέικ στρογγυλή με τρύπα και τοποθετούμε ένα – ένα τα 2/3 της ποσότητας των φύλλων ραντίζοντας με λάδι ανάμεσα στα φύλλα . Τοποθετούμε τα φύλλα στρώνοντας το καθένα γύρω από την τρύπα ΧΩΡΙΣ να τρυπήσουμε τα φύλλα, με τρόπο ώστε κάθε φύλλο να εξέχει από διαφορετική πλευρά της φόρμας .
Ανακατεύουμε στη μπεσαμέλ το τυρί τριμμένο , τα 3 αυγά και το πράσο και ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα .
Μαζεύουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στο μίγμα και συνεχίζουμε με 1-2 φύλλα τσαλακωμένα πάνω στο μίγμα . Κάνουμε 2 ψαλιδιές (σταυρό) στο σημείο της τρύπας της φόρμας και γυρίζουμε τις άκρες ώστε να «κλείσουμε» το μίγμα μέσα στα φύλλα . Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που τρυπάμε όταν τα τοποθετούμε ώστε να μην καλύπτεται η -εμφανής πλέον- τρύπα της φόρμας .
Ραντίζουμε με λάδι και λίγο νερό με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180 βαθμούς για 40-45 ‘ , αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει καλά .
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα