από την καλή μας φίλη Καίτη Νίνου Χατζηζαχαρια
Υλικά για 18 μέτρια τυροπιτάκια :
1 αυγό
1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμ.
130 γραμ. ηλιέλαιο
200 γραμ. λιωμένο βούτυρο μαλακό
500 γραμ. αλευρι
2 κουτ. γλ. μπέικεν
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
2 κουτ. σουπ. ψιλό τριμμένο Πεκορίνο ή Κεφαλοτύρι
Επάλειψη με λίγο κρόκο αυγού
Σουσάμι
Για τη γέμιση :
150 γραμ. τυρί φέτα
100γραμ. ανθότυρο
Σε μπολ, ανακατεύω, το αβγό, το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, το αλάτι, το μπέικιν και το πεκορίνο, με αβγοδάρτη για 2΄- 3΄ λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα μαζί.
Ρίχνω, το αλεύρι και ανακατεύω με το χέρι για άλλα 3΄- 4΄ λεπτά.
Ζυμώνω ένα εύπλαστο, μαλακό ζυμαράκι, που δεν κολλάει καθόλου, στα χέρια.
Σκεπάζω το ζυμαράκι μου σε μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο 1 ώρα….μπορώ να το έχω έτοιμο, από την προηγούμενη μέρα, στο ψυγείο.
Σε άλλο μπολ ανακατεύω τα 2 τυριά της γέμισης… μπορείτε να βάλετε ότι τυρί θέλετε, στη γέμιση.
Βγάζω το ζυμάρι μου, κάνω μικρά μπαλάκια και τα ανοίγω με τα δάκτυλά μου, στην παλάμη μου, σε ένα, μικρό κυκλικό φύλλο.
Προσθέτω, μία κουταλίτσα γέμιση και κλείνω, το μαλακό ζυμάρι μου.
Το πλάθω λίγο και του δίνω το σχήμα που θέλω.
Σε ταψί, στρώνω λαδόκολλα και τοποθετώ πάνω, τα τυροπιτάκια μου.
Τα αλείφω, με κρόκο αβγού και τα πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω στους 190 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τρώγονται, ζεστά αλλά και κρύα ….
συνταγή από Γκόλφω Νικολού