Τυροπιτάκια αφρός, διπλωμένα σαν ντολμαδάκια, κορυφαία!
Υλικά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι ζεστό γάλα (35 βαθμοί, να μην κάψει την μαγιά)
½ ποτήρι λάδι
2 ασπράδια αυγών
3 κ.σ. ζάχαρη
1.5 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
7 ποτήρια αλεύρι (υπολογίστε 200γρ /ποτηρι)
100 γρ .βούτυρο μαλακό (αλλά ψυγείου)
1 ποτήρι ζεστό γάλα (35 βαθμοί, να μην κάψει την μαγιά)
½ ποτήρι λάδι
2 ασπράδια αυγών
3 κ.σ. ζάχαρη
1.5 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
7 ποτήρια αλεύρι (υπολογίστε 200γρ /ποτηρι)
100 γρ .βούτυρο μαλακό (αλλά ψυγείου)
Για το άλειμμα
2 κρόκους
Λίγο γάλα
2 κρόκους
Λίγο γάλα
Για τη γέμιση
Φέτα,
κασέρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Φέτα,
κασέρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια μας, παίρνοντας ένα μπολ και ρίχνουμε το νερό, το γάλα, το λάδι, τα ασπράδια, τη ζάχαρη ,το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Στο τέλος, ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο και κάνουμε μία ελαστική ζύμη.
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια μας, παίρνοντας ένα μπολ και ρίχνουμε το νερό, το γάλα, το λάδι, τα ασπράδια, τη ζάχαρη ,το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Στο τέλος, ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο και κάνουμε μία ελαστική ζύμη.
Κλείνουμε με μία μαγειρική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει η ζύμη. (αν έχετε μίξερ κάνετε όλη αυτή την διαδικασία πιο γρήγορα)
Παράλληλα, σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά και το μαϊντανό.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, την χωρίζουμε σε 15 μέρη.
Με λαδωμένα χέρια κάνουμε μπαλάκια.
Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε με λαδωμένα πάλι χέρια σε λεπτό φύλλο, βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη και κλείνουμε σε φάκελο (ή όπως τυλίγουμε ντολμαδάκια)
Στην συνέχεια, τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόχαρτο.
Αφήνουμε να φουσκώσουν για 1/2 ώρα, αλείφουμε με κρόκο και γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, καλά προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο), μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους.
(η συνταγή ειναι από ξένο σάιτ, τούρκικο, δημοσιευμένη στο xrysessyntages.gr )