Παράγει: 1 κιλό ζύμης περίπου
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 150 γρ. μαργαρίνη σκληρή (θερμ. δωματίου)
- 150 γρ. μαργαρίνη σκληρή (παγωμένη)
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 25 ml ξύδι
- 175 ml νερό
- επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Εκτέλεση
Μέσα στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη σε θερμ. δωματίου. Δουλεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να μοιάζει σαν άμμος.
Προσθέτουμε το ξύδι και το νερό. Αναμιγνύουμε μέχρι να καθαρίσουν τα τοιχώματα του κάδου.
Αντικαθιστούμε το φτερό με το γάντζο και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τους κύβους κρύας μαργαρίνης. Δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σκορπιστούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Την καλύπτουμε καλά με αλεύρι και ανοίγουμε ένα μακρόστενο χοντρούτσικο φύλλο.
Διπλώνουμε τις δύο άκρες έτσι ώστε να συναντηθούν στη μέση. Ξαναδιπλώνουμε στη μέση και ολοκληρώνουμε τον πρώτο κύκλο.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι, τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξει.
Βγάζουμε τη ζύμη απ’ το ψυγείο, την περιστρέφουμε κατά 90 μοίρες κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για άλλα 15 λεπτά.
Περιστρέφουμε ξανά και ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο…
…διπλώνουμε στα τρία, περιστρέφουμε και ανοίγουμε ξανά…
…διπλώνουμε στα τρία και τυλίγουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο και είναι έτοιμη για χρήση.
Διατηρείται καλά στο ψυγείο μέχρι και τρεις μέρες ή στην κατάψυξη μέχρι ένα μήνα.