Υπέροχη βουτυράτη γαλλική τάρτα με ροδάκινα!
Υλικά
Για τη ζύμη
1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γλ. αλάτι
½ φλιτζάνι βούτυρο, σε μικρούς κύβους
6 κ.σ. νερό παγωμένο
Για τη γέμιση
½ φλιτζάνι ζάχαρη
5 κ.σ. αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ
5 μεγάλα ροδάκινα ή νεκταρίνια, πλυμένα, σε φέτες
3 κ.σ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
½ φλιτζάνι μαρμελάδα ροδάκινο ή βερίκοκο ή νεκταρίνι
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τους κύβους βουτύρου. Βάζετε σε λειτουργία το μίξερ (με το εξάρτημα γάτζο) και δουλεύετε τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα για 5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε για ½ ώρα στο ψυγείο.
Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με πάχος ½ εκ. Μεταφέρετε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος φροντίζοντας να εξέχει η ζύμη περίπου 2½ -3 εκ. έξω από το ταψί.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε τη μισή ποσότητα ζάχαρης με τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι και την κανέλα και πασπαλίζετε το κέντρο της τάρτας (όχι στη ζύμη που εξέχει έξω από το ταψί). Στρώνετε τις φέτες από τα ροδάκινα ή τα νεκταρίνια και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Σκορπίζετε και τα κομμάτια του βουτύρου. Γυρίζετε τις άκρες της ζύμης για να μισοκαλύψετε τα ροδάκινα. Ψήνετε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μελώσουν τα φρούτα και η ζύμη να γίνει χρυσαφένια.
Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και όπως είναι ζεστή την αλείφετε με την μαρμελάδα ροδάκινο. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει και σερβίρετε.
πηγη piperata.gr