Ιταλική πίτσα με την μέθοδο Biga (προζύμι)
Αναμονή πάνω από 12 ώρες!
Το τυπικό biga ενός Ιταλού αρτοποιού φτιάχνεται με τα ακόλουθα ποσοστά:
100% αλεύρι
44% νερό
1% φρέσκια μαγιά
100% αλεύρι
44% νερό
1% φρέσκια μαγιά
Για την βασική ζύμη
350 γρ. Αλεύρι τύπου “00” ή “0” για πίτσα (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε απλό αλεύρι γοχ
150 g Ισχυρό λευκό αλεύρι (πολυτελείας)
6 g Φρέσκια μαγιά (νωπή)
10 g (1 κουταλιά της σούπας) Θαλασσινό αλάτι
5 g (1 κουταλιά της σούπας) βύνη σε σκόνη (προαιρετικό)
20 γραμ. (2 κουταλιές της σούπας) Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
300 g νερό
150 g Ισχυρό λευκό αλεύρι (πολυτελείας)
6 g Φρέσκια μαγιά (νωπή)
10 g (1 κουταλιά της σούπας) Θαλασσινό αλάτι
5 g (1 κουταλιά της σούπας) βύνη σε σκόνη (προαιρετικό)
20 γραμ. (2 κουταλιές της σούπας) Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
300 g νερό
Για το biga προζύμι
150 g δυνατό λευκό αλεύρι (πολυτελείας)
1 g φρέσκια μαγιά
75 g νερό (κρύο)
Συνολικό βάρος = 226 g
1 g φρέσκια μαγιά
75 g νερό (κρύο)
Συνολικό βάρος = 226 g
Το αφήνετε το προζύμι για 12-16 ώρες να γίνει σκεπασμένο με μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου
Μετά ανακατεύετε τα δύο μείγματα-ζυμάρια για να φτιάξετε την τελική πίτσα!
πηγη italyum.com